Makaron celofanowy smażony z małżami

Makaron celofanowy smażony z małżami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Przygotowanie:

Składniki
40 żywych małży
90 g makaronu celofanowego (z mąki z fasolek mung—do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
½ czerwonej papryki
3 łyżki oleju z fistaszków
dymka, pokrojona na kawałki długości 5 cm
4 plasterki imbiru
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 duże strączki chili, przecięte wzdłuż, pozbawione nasion
1 mała czerwona cebula, przecięta na pół a następnie na cząstki
2 łyżki solonej soi (solone, podfermentowane nasiona soi—do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
3 łyżki wina ryżowego do gotowania (shaoxing - w sklepach z orientalną żywnością)
2 łyżki cukru
2 łyżki sosu ostrygowego
½ łyżki oleju sezamowego
1/3 filiżanki bulionu z kurczaka (patrz: przepis na uniwersalny bulion z kurczaka) (1 filiżanka = 250 ml)
2 łyżki ciemnego octu ryżowego
garść listków kolendry

Przygotowanie
Z małży usunąć szczeciniaste nitki, umyć i osączyć, a następnie włożyć do woka i wlać 1 ½ filiżanki wody. Wstawić na duży ogień, gotować małże pod szczelnym przykryciem w kąpieli parowej, aż małże zaczną się otwierać. Kiedy małże zaczną się otwierać, za pomocą szczypiec wyjąć je z woka i przełożyć do miski. Te, które się nie otworzyły, wyrzucić. Z woka wylać wodę i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Makaron zalać wrzątkiem, zostawić na 3 minuty, odcedzić. Z papryki usunąć białą błonkę i nasiona. Pokroić w paski szerokości 1,5 cm, a następnie każdy pasek na kwadraciki. W woku rozgrzać olej, wrzucić dymki, imbir, czosnek, połówki chili, cebulkę, soloną soję i paprykę i smażyć na dużym ogniu, mieszając energicznie, przez około 3 minuty. Dodać małże i odcedzony makaron, smażyć w ten sam sposób przez kolejne 2 minuty. Wlać wino ryżowe (zakręcić butelką wokół krawędzi woka, tak, by wino ściekło
z boków do małży i makaronu), dodać cukier, sos ostrygowy, olej sezamowy i bulion. Smażyć, na sporym ogniu, cały czas mieszając i przegarniając energicznie przez kolejne 3 minuty, aż powstanie sos. Na koniec dodać ocet ryżowy i listki kolendry, podawać natychmiast.

© Kylie Kwong

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE