Luksusowe ciasto na makaron

Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Ilość osób:
- 8
- Czas przygotowania:
- 30 minut
Przygotowanie:
Składniki:400 g mąki typ 00, plus do posypania blatu
75 g drobnej semoliny
12 dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
2 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Wsyp mąkę i semolinę do dużej miski i zrób dołek w środku.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka włóż do dołka, a białka przelej do torebki strunowej, odłóż do zamrażarki i wykorzystaj przy innej okazji do zrobienia bezy.
Dodaj do żółtek oliwę i 4 łyżki zimnej wody. Rozkłóć żółtka widelcem, stopniowo zagarniając do środka mąkę. Gdy masa zrobi się zbyt gęsta, by mieszać widelcem, zagnieć ciasto rękami oprószonymi mąką i uformuj w kulę.
Wyrabiaj na posypanym mąką blacie jakieś 4 minuty, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (jeśli ciasto jest zbyt mokre – podsyp mąką, jeśli zbyt suche – dodaj nieco wody).
Owiń folią spożywczą i odłóż na 30 minut, by odpoczęło.
Podziel ciasto na 4 części i po kolei wałkuj na oprószonym mąką blacie lub przy pomocy maszynki do makaronu, podsypując mąką (resztę ciasta przykryj wilgotną ściereczką), na linguine, tagliatelle lub lasagne na grubość 2 mm, na pierożki ravioli lub tortellini na grubość 1 mm.
© Jamie Oliver
Makarony, kluski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze