Luksusowe ciasto na makaron

Luksusowe ciasto na makaron
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
30 minut

Przygotowanie:

Składniki:
400 g mąki typ 00, plus do posypania blatu
75 g drobnej semoliny
12 dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
2 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie:
Wsyp mąkę i semolinę do dużej miski i zrób dołek w środku.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka włóż do dołka, a białka przelej do torebki strunowej, odłóż do zamrażarki i wykorzystaj przy innej okazji do zrobienia bezy.
Dodaj do żółtek oliwę i 4 łyżki zimnej wody. Rozkłóć żółtka widelcem, stopniowo zagarniając do środka mąkę. Gdy masa zrobi się zbyt gęsta, by mieszać widelcem, zagnieć ciasto rękami oprószonymi mąką i uformuj w kulę.
Wyrabiaj na posypanym mąką blacie jakieś 4 minuty, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (jeśli ciasto jest zbyt mokre – podsyp mąką, jeśli zbyt suche – dodaj nieco wody).
Owiń folią spożywczą i odłóż na 30 minut, by odpoczęło.
Podziel ciasto na 4 części i po kolei wałkuj na oprószonym mąką blacie lub przy pomocy maszynki do makaronu, podsypując mąką (resztę ciasta przykryj wilgotną ściereczką), na linguine, tagliatelle lub lasagne na grubość 2 mm, na pierożki ravioli lub tortellini na grubość 1 mm.

© Jamie Oliver

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE