Lucjan czerwony z salsą z miechunki

Lucjan czerwony z salsą z miechunki
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Salsa verde:
  • 3 miechunki
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 3 łyżki natki, posiekane
  • 1 łyżeczka meksykańskiego oregano
  • 3 meksykańskie listki laurowe (albo 1 suchy listek)
  • 2 łyżki chili serrano, posiekane
  • 60 ml oliwy
  • 30 ml białego octu winnego
  • sól
Lucjan czerwony:
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 filety po 80 g czerwonego lucjana, ponacinanego na głębokość ½ cm po stronie ze skó
  • sól
Przybranie:
  • ½ szklanki suszonych kwiatów hibiskusa, namoczone na 30 minut w 1 szklance ciepłej wody, a następnie odcedzonych

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Opiecz miechunkę na suchej patelni na średnim ogniu, aż do miękkości. Odłóż.

Rozgnieć w moździerzu czosnek z solą. Dodaj po jednym pozostałe składniki salsy. Rozgnieć niezbyt mocno, aż wszystkie składniki się połączą. Dopraw i odstaw.

Rozgrzej garnek o średnicy 25 cm i grubym dnie na średnim ogniu. Wlej oliwę i dopraw solą. Szybko połóż filety, skórą do dołu. Natychmiast przyciśnij inną patelnią od góry, aby skóra przywierała dokładnie do rozgrzanej powierzchni. Zdejmij górną patelnię po dwóch minutach. Smaż dalej, aż mięso będzie w dwóch trzecich usmażone. Będzie na to wskazywała zmiana koloru z przezroczystego na biały. Obróć rybę na drugą stronę. Będzie wymagała jeszcze trochę smażenia.

Podawaj natychmiast z salsa verde oraz z przybraniem z kwiatów hibiskusa.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE