Loukoumades

Loukoumades
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis



Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
olej do głębokiego smażenia (bez zapachu, np. kukurydziany)
1 łyżka cukru wymieszanego z cynamonem (do przybrania)

Syrop:
1 szklanka cukru
½ szklanki miodu
½ szklanki wody różanej
1 mała laska cynamonu

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Dodać ½ szklanki mąki i mieszać, aż masa będzie gładka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do większej miski i dodać resztę mąki, wodę i sól. Mieszać, aż masa będzie gładka i elastyczna. Uformować długi wałek. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny (powinno podwoić objętość). Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, zostawić na dłużej.

Syrop:
Do rondla wlać wodę, dodać miód, cukier, laskę cynamonu. Gotować 10 minut na małym ogniu. Zestawić z ognia. Odstawić do ostygnięcia. Dodać wodę różaną. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Nabrać ręką niewielką ilość ciasta. Trzymając nad olejem, lekko zamknąć dłoń po to, żeby zgnieść ciasto w kulę. Dzielić łyżeczką na małe kulki i wrzucać je do oleju. Smażyć, aż będą złocistobrązowe. Wyjąć usmażone kulki ciasta na sito i gorące zanurzyć w zimnym syropie. Wyłożyć na półmisek i posypać mieszaniną cynamonu i cukru.

Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE