Łosoś w ziołach

Łosoś w ziołach
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przepis



Składniki
2 kawałki łososia ze skórą

Salsa
po pół filiżanki posiekanej bazylii, pietruszki i mięty
2 filety anchois
łyżeczka kaparów
sól
ćwierć filiżanki oliwy z oliwek

Sałatka
pół puszki ciecierzycy
pół pokrojonej czerwonej cebuli
pokrojony pomidor
pół pokrojonego awokado
garść młodych liści bazylii
oliwa z oliwek
sól i biały pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny
filiżanka ugotowanego pęczaku
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki
cytryna lub limetka

Przygotowanie
Składniki salsy miksujemy i doprawiamy do smaku. Nacieramy nią rybę i odstawiamy, żeby się zamarynowała. Ciecierzycę delikatnie rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami.
Smażymy łososia przez 30-45 sekund, aż skórka się zrumieni. Odwracamy i dosmażamy na złoty kolor. Pęczak układamy na talerzu. Na nim kładziemy rybę. Podajemy z sałatką i kawałkami cytryny. Przybieramy natką pietruszki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE