Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:


Łosoś:
750 g łososia (filet)
500 g szparagów
60 ml crème fraîche
3 – 4 łyżki posiekanego świeżego koperku
skórka z cytryny
450 g ciasta francuskiego (2 płaty)
rozbełtane jajko


Przygotowanie:
Zdjąć skórę z łososia. Rozgrzać piekarnik do 230°C.
Obciąć czubki szparagów i gotować do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie, przez 3 – 5 min. Odcedzić, przelać lodowatą wodą i znów odcedzić, zostawiając w cedzaku do odsączenia. Zmiksować razem ze śmietaną, koperkiem i skórką cytryny. Posolić, popieprzyć i odstawić.
Ułożyć ciasto na blasze długim bokiem do siebie. Położyć łososia wzdłuż płata. Posolić i popieprzyć. Ułożyć na nim surowe łodyżki szparagów jak ołówki. Na wierzch nałożyć puree.
Posmarować brzegi rozbełtanym jajkiem. Nałożyć wierzchni płat ciasta i skleić brzegi jak w wielkim pierogu. Przyciąć krawędzie, pozostawiając brzeg szerokości 2,5 cm. Poprzyciskać je zębami widelca, następnie naciąć tępą stroną ostrza noża. Naciąć 2 – 3 razy wierzch, żeby para miała ujście. Posmarować całość jajkiem i piec, aż ciasto spęcznieje i stanie się złociste, przez ok. 20 min.
Wyjąć z piekarnika i odstawić przed pokrojeniem na 5 min, do przestygnięcia. Można też podawać w temperaturze pokojowej.

Laura Calder

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA