Łosoś smażony z czarnymi truflami, młody szpinak i ziemniaki „Yukon Gold”

Łosoś smażony z czarnymi truflami, młody szpinak i ziemniaki „Yukon Gold”
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przygotowanie:



Składniki:
6 ziemniaków „Yukon Gold”
oliwa
koszerna sól i pieprz (do smaku)
250 g filetów z norweskiego łososia bez skóry
2 łyżki masła z czarnymi truflami
120 ml wytrawnego, białego wina
120 ml crème fraiche
240 g świeżego, młodego szpinaku

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Obierz ziemniaki, pokrój w cienkie plastry. Wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Ułóż na teflonowej blasze i piecz przez 15-18 minut. Na dużej, teflonowej patelni rozgrzej na średnim ogniu do dużego 1 łyżkę oliwy. Dopraw filety solą i pieprzem, połóż na patelni. Dodaj masło truflowe, crème fraiche i białe wino. Delikatnie wymieszaj. Gdy ryba się dusi, polewaj ją sosem. Przewróć po 4 minutach, dalej ją duś, polewając sosem. Dodaj szpinak, niech zmięknie. Wystarczy 1 minuta. Podawaj łososia na szpinaku, polej sosem dookoła talerza. Przed podaniem dołóż chrupkie ziemniaki.

© 2012 Nicole Straight

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA