Łosoś i śródziemnomorskie warzywa z patelni muurikka

Łosoś i śródziemnomorskie warzywa z patelni muurikka
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Składniki:

  • oliwa albo olej roślinny
  • 2 cebule, obrane i posiekane
  • 8 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
  • 1 posiekany fenkuł
  • 4 filety z łososia po 170g
  • 800 g całych pomidorów z puszki
  • 1 puszka zawierająca 398 ml ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
  • 1 miarka czarnych oliwek calamata, bez pestek
  • 1 pęczek posiekanego rozmarynu
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpal ognisko w ulubionym miejscu i poczekaj, aż powstaną żarzące się głownie lub węgle. Ostrożnie postaw patelnię muurikka nad ogniem, dociskając, aby nogi wbiły się w ziemię. Dorzuć kilka drew do ognia, żeby płomienie sięgały dna patelni. Wylej sporo oliwy. Dorzuć cebulę, czosnek i fenkuł. Smaż, aż będą miękkie i złociste. Odsuń warzywa na bok patelni, z dala od bezpośredniego ognia. Tłuszcz spłynie na środek patelni. W razie potrzeby dolej oliwy. Gdy się rozgrzeje, aż zacznie dymić, dopraw łososia solą i pieprzem. Ułóż go na środku patelni. Smaż po obu stronach, aż będzie złocisty i odsuń z bezpośredniego ognia. Przesuń warzywa na środek, dodaj pomidory, ciecierzycę, oliwki, rozmaryn, sól i pieprz. Smaż, aż całość będzie bardzo gorąca. Ułóż łososia na usmażonych warzywach. Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA