Łosoś a la Robert May

Łosoś a la Robert May
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Dwie puszyste damy (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis

Składniki
0,9 kg łososia (z najszerszego fragmentu ryby, tuż za głową)
3 obrane i pokrojone w plastry pomarańcze
2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
sól
czerwone wytrawne wino
sok z 1 pomarańczy

Przygotowanie
Usuń skórę z łososia. W rondlu odpowiedniej wielkości ułóż warstwę plasterków pomarańczy. Umieść na nich łososia i dopraw gałką muszkatołową oraz solą. Ułóż pozostałe plastry pomarańczy z boku i na wierzchu. Wlej wino oraz sok i doprowadź do wrzenia. Przykryj naczynie i duś na wolnym ogniu przez 15 min lub gdy łosoś dojdzie. Podawaj z trójkątnymi tostami z dobrego, domowego chleba.

© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE