Lody kokosowe z ananasem w karmelu z chili

Lody kokosowe z ananasem w karmelu z chili
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Lody kokosowe:
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 250 ml śmietanki kokosowej
  • 375 ml mleka skondensowanego
  • 100 g wiórków kokosowych
Kandyzowany ananas:
Do podania:
  • 6 ciastek maślanych, grubo rozgniecionych w moździerzu
  • 10 g pyłku pszczelego
  • 100 g waty cukrowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki lodów i ukręć w maszynce. Po ukręceniu przełóż do naczynia, żeby się utwardziły. Będą gotowe po 3-4 godzinach.

Kiedy lody się mrożą, zetnij skórę z ananasa. Ukrój 4 kwadratowe plastry o grubości 2 cm i o boku 4 cm. Będą one podstawą deseru. Ukrój także 16 kostek o boku 2 cm do maczania w karmelu. Nabij na szpadki, gotowe do namoczenia.

Kiedy lody się zamrożą, przygotuj karmel. Wlej wodę i wsyp cukier do rondla o średnicy 12 cm. Wstaw na średni ogień. Doprowadź do wrzenia. Zostaw na ogniu, aż mieszanina zacznie ciemnieć.

Kiedy toffi osiągnie temperaturę 155-160ºC, zestaw z ognia na żaroodporną powierzchnię. Przechyl rondel, żeby sprawdzić, czy jest dość karmelu do obtoczenia ananasa. Ostrożnie zanurz kostkę w karmelu i obsyp płatkami chili. Odłóż na silikonową matę do ostygnięcia.

Przed podaniem ułóż duże kawałki ananasa na półmisku. Wbij w nie szpadki z kostkami u góry. Na dno małej miseczki wysyp 2 łyżeczki pokruszonych ciasteczek. Dużą łyżką do lodów zanurzoną w gorącej wodzie nabierz kulkę i ostrożnie połóż na ciasteczkach. Przybierz pyłkiem pszczelim i watą cukrową. Podawaj natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA