Liście betelu

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przepis


Składniki:
2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
łyżka utartego cukru kokosowego
pół łyżki soku z limetki
łyżeczka sosu rybnego
łyżka tamari
łyżka suszonych krewetek
pokrojona papryczka chili
filiżanka startej marchewki
2 łyżki płatków kokosowych
2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
posiekany liść limetki kaffir
8 oczyszczonych, ugotowanych małych krewetek
garść mięty i kolendry
8 liści betelu

Przygotowanie:
Pastę tamaryndową, cukier i suszone krewetki rozgnieść albo zmiksować. Dodać chili, marchewkę, płatki kokosowe, orzeszki, miętę i liść limetki. Dolać sok z limetki, sos rybny i tamari. Liście betelu rozłożyć na talerzu. Ułożyć na nich przygotowaną mieszankę i udekorować krewetkami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE