Letnie bollito misto

Letnie bollito misto
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Natrzyj kaczkę mielonym pieprzem i dużą ilością soli. Włóż do środka nać selera i karotki, pęczek tymianku, liść laurowy i ząbek czosnku. Owiń kaczkę czystą ściereczką, obwiąż sznurkiem masarskim i włóż do takiej ilości wrzątku, żeby woda przykryła kaczkę. Dociśnij ją do dna odwróconą pokrywką i kamieniem. Gotuj 2 godziny. Zetrzyj korzeń chrzanu, dopraw solą morską, pieprzem i octem winnym, a następnie wymieszaj z 2 łyżkami creme fraiche albo śmietany. Włóż do garnka kurę, dodaj marchewki, łodygi selera, dużo tymianku i 3-4 nieobrane ząbki czosnku, całe ziarna pieprzu i gałązki laurowe. Zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 godziny na małym ogniu. Ugotuj kiełbasę (pół godziny we wrzątku). W tym czasie przygotuj sos Dragoncello: okrój skórkę z ciabatty, dopraw solą, mielonym pieprzem i skrop octem oraz odrobiną wody. Odciśnij nadmiar płynu. Posiekaj grubo estragon, anchois i kapary. Przemieszaj wszystkie składniki i dopraw solą, pieprzem oraz oliwą. Rozetrzyj żółtka na kremową masę i dodaj do sosu. Wymieszaj delikatnie. W 2 łyżkach bulionu drobiowego ugotuj boćwinę i pęczek marchewki pod przykryciem (na parze). Podawaj plastry mięs i kiełbasy z porcją warzyw i dwoma klasycznymi sosami: chrzanowym i dragoncello.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE