Letnia ribolitta

Letnia ribolitta
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • oliwa
  • 2 małe cebule
  • drobno pokrojone
  • 1 główka selera naciowego
  • drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • pęczek boćwiny: łodygi pokrojone w słupki o dł. 5 cm
  • garść natki pietruszki
  • posiekanej
  • garść liści mięty
  • posiekanych
  • garść liści bazylii
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2-3 świeże pomidory
  • bez skórki
  • posiekane
  • 2 duże garście liści szpinaku
  • ½ kg drobnej białej fasoli
  • namoczonej przez noc i ugotowanej
  • miękisz ciabatty
  • podzielony na kawałki
  • gałązka świeżego majeranku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podsmaż na oliwie cebulę, posiekane łodygi selera naciowego i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj łodygi boćwiny, posiekane liście selera naciowego i natki. Dodaj większość mięty, bazylii, sól i pieprz, a następnie pomidory. Zblanszuj liście boćwiny we wrzątku przez 2 min, a następnie szpinak. Odsącz blanszowane liście, a gdy przestygną – posiekaj i dodaj do rondla. Dodaj fasolę, a po chwili kawałki ciabatty. Dopraw zupę pozostałymi liśćmi mięty, majerankiem, bazylią i oliwą. Podawaj po kilku godzinach w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA