Lepkie udka kurczaka z miodem i cytryną

Lepkie udka kurczaka z miodem i cytryną
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka musztardy ziarnistej
  • 2 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • 6 dużych udek kurczaka z kością i skórą
  • sól morska
  • 2-3 marynowane cytryny
  • garść wydrylowanych zielonych oliwek
  • pokrojonych na plasterki
  • garstka natki o płaskich liściach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200o C. Utrzyj pieprz w moździerzu. Wsyp go do dużej miski, dodaj sok z cytryny, miód, musztardę oraz czosnek i starannie wymieszaj. Rozłóż udka kurczaka na dużej blasze do pieczenia, polej cytrynowo-miodową marynatą i zostaw na tak długo, jak to możliwe. Oprósz udka solą i piecz 45 minut, odwracając je w połowie pieczenia. W tym czasie rozkrój marynowane cytryny na połówki i usuń miąższ, zostawiając same skórki. Pokrój je na paski i wymieszaj z oliwkami i natką. Kiedy kurczak się upiecze, podawaj go z przygotowanymi dodatkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA