Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami

Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:



Pierogi:
kostka tłustego twarogu (około 250g)
jajko
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mąki (około)

Karmelizowane pomarańcze:
4 plastry pomarańczy
4 łyżki cukru
miąższ z połowy laski wanilii
szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru (oczywiście, najlepiej jeśli użyjemy
świeżo zmielonych przypraw i przeciśniętego przez praskę imbiru)
2 goździki
około 2 łyżek masła

Przygotowanie:
Łączymy twaróg z jajkiem, solimy. Powoli dosypujemy mąkę i zagniatamy. Ciasto
powinno być elastyczne, nie może się kleić. Dzielimy ciasto na 2 części, rolujemy je w wałeczki i wycinamy z nich około 2 cm pierożki, zgniatamy je lekko widelcem. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku (dobrze jeśli garnek jest duży) i gotujemy od wypłynięcia około 3 minuty. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i przyprawy. Mieszamy cały czas, gdy cukier skarmelizuje się, na patelnię wkładamy plastry obranej ze skórki pomarańczy (mogą być w całości lub w cząstkach) i smażymy z każdej strony po pół minuty. Leniwe możemy również obsmażyć na tej patelni albo tylko polać sosem, który się wytworzył. Ja wolę wersję obsmażoną, leniwe cudownie przechodzą smakiem i aromatem przypraw, nabierają też pięknego koloru.

© Magdalena Czajkowska

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE