Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Pierogi:
kostka tłustego twarogu (około 250g)
jajko
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mąki (około)
Karmelizowane pomarańcze:
4 plastry pomarańczy
4 łyżki cukru
miąższ z połowy laski wanilii
szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru (oczywiście, najlepiej jeśli użyjemy
świeżo zmielonych przypraw i przeciśniętego przez praskę imbiru)
2 goździki
około 2 łyżek masła
Przygotowanie:
Łączymy twaróg z jajkiem, solimy. Powoli dosypujemy mąkę i zagniatamy. Ciasto
powinno być elastyczne, nie może się kleić. Dzielimy ciasto na 2 części, rolujemy je w wałeczki i wycinamy z nich około 2 cm pierożki, zgniatamy je lekko widelcem. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku (dobrze jeśli garnek jest duży) i gotujemy od wypłynięcia około 3 minuty. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i przyprawy. Mieszamy cały czas, gdy cukier skarmelizuje się, na patelnię wkładamy plastry obranej ze skórki pomarańczy (mogą być w całości lub w cząstkach) i smażymy z każdej strony po pół minuty. Leniwe możemy również obsmażyć na tej patelni albo tylko polać sosem, który się wytworzył. Ja wolę wersję obsmażoną, leniwe cudownie przechodzą smakiem i aromatem przypraw, nabierają też pięknego koloru.
© Magdalena Czajkowska
Kuchnia polska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze