Lemoniada

Lemoniada
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje

Przygotowanie:

Syrop cytrynowy:
265 g cukru
skórka z 2 cytryn pokrojona w paseczki

Lemoniada:
Wlać do szklanki łyżkę syropu cytrynowego, wrzucić kilka kostek lodu i gałązkę mięty. Wcisnąć sok z połowy cytryny. Wymieszać z zimną wodą do smaku. W razie potrzeby dosłodzić syropem.

Syrop:
Wsypać cukier i pokrojoną skórkę cytrynową do garnuszka z 500 ml wody. Zagotować przez 5 minut. Wystudzić. Przechowywać w szkle w lodówce.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE