Legwan adobo

Legwan adobo
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 legwan
  • 2 litry wody
  • 4 liście gwajawy
  • sól
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka oregano
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • 2 cm laska cynamonu, pokruszona
  • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
  • ¼ łyżeczki pasty z arnotą

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj 5 litrów wody w dużym garnku. Zanurz legwana we wrzątku na 2 minuty. Wyjmuj, a wodę wylej.

Robiąc małe nacięcia, ściągnij po trochu skórę z legwana. Pokrój na małe kawałki.

W garnku o średnicy 30 cm zagotuj 2 litry wody. Wsyp sól i wrzuć liście gwajawy. Włóż kawałki legwana. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu do miękkości, około 45 minut.

Rozgrzej na średnim ogniu patelnię o średnicy 35 cm lub wok. Wlej olej. Wrzuć cebulę i zieloną paprykę. Podsmażaj około 3 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodaj pozostałe składniki. Podsmażaj 5 minut na małym ogniu, aż pomidor zmięknie.

Gotowe mięso odlej i przełóż do sosu pomidorowego. Podgrzej sos na małym ogniu i podaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA