Lazanie pod beszamelem

Lazanie pod beszamelem
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny

Przepis

Składniki płatów:
450 g pszennej mąki
6 jaj
95 g ugotowanego szpinaku

Składniki farszu:
900 g mielonej wołowiny
480 ml czerwonego wina
125 g przecieru pomidorowego
450 ml wywaru wołowego
95 g cebuli
95 g marchwi
95 g selera
sól i pieprz (do smaku)
oliwa

Składniki beszamelu:
1 l mleka
95 g masła
95 g mąki
sól i pieprz (do smaku)
szczypta gałki muszkatołowej
18 g parmezanu

Przygotowanie płatów:
Zagniataj mąkę, jaja i szpinak (który został ugotowany i zmiksowany) przez 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Zostaw na 30 minut. Wałkuj w maszynie do robienia makaronu, aż otrzymasz 10 równych płatów, każdy wielkości połowy foremki. Dwa powinny zakryć całą foremkę, aby powstała 1 warstwa. Moim zdaniem potrawa powinna mieć co najmniej 5 warstw.

Przygotowanie farszu:
Zmiksuj warzywa w robocie kuchennym, smaż na oliwie na dużej patelni. Po 5 minutach dodaj zmielone mięso i smaż przez 10 minut. Wlej wino, dodaj przecier pomidory, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia. Dolej wywar, gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.

Przygotowanie beszamelu:
Doprowadź mleko do wrzenia. Dodaj sól i pieprz. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę. Wymieszaj i wrzuć do mleka. Gotuj do 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dorzuć gałkę muszkatołową.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Gdy się ugotuje, układaj w foremce warstwy: beszamel, płaty, farsz i parmezan. Powtórz to 5 razy. Piecz w 175°C przez 25 minut.

© 2012 Fabrizio Carro

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE