Lawendowa pannacotta

Lawendowa pannacotta
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 225 ml wody
  • 100 g drobnego cukru
  • garść kwiatów lawendy
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 płatki żelatyny

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zagotuj w garnku wodę z drobnym cukrem. Gdy cukier się rozpuści, gotuj syrop na średnim ogniu, aż nieco zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i odstaw, żeby syrop trochę przstygł, a następnie dodaj kwiaty lawendy i odstaw. Wyłóż 6 kokilek plastikową folią i ustaw na tacy. Podgrzej w garnku ¾ śmietany z cukrem waniliowym oraz skórką otartą z pomarańczy tak, żeby się nie zagotowała. Przesącz mieszaninę przez sitko do miski. Zalej żelatynę dwoma łyżkami wody, żeby zmiękła. Wyciśnij z niej wodę, dodaj do śmietany z dodatkami, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw, żeby ostygła. Ubij pozostałą śmietanę na niezbyt sztywno i dodaj do śmietany z żelatyną. Wymieszaj, przelej do kokilek i wstaw do lodówki co najmniej na 2 godziny, aż zawartość kokilek stężeje. Wyłóż pannacottę na deserowe talerzyki i skrop syropem lawendowym. Możesz ozdobić porcje kwiatami lawendy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE