Łatwy chutney kokosowy

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 100 g świeżo startego kokosa
- 1 łyżka oleju
- 1-2 suszone czerwone papryczki chilli
- ¾ łyżeczki nasion brązowej gorczycy
- 1 łyżka chana dal
- 8-10 liści curry
- 100 g jogurtu naturalnego
- 5 g imbiru, obranego i posiekanego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Zblenduj kokos z jogurtem na gładko. Rozgrzej olej na małej patelni, dodaj gorczycę, a kiedy zacznie strzelać, zmniejsz ogień, dodaj liście curry, chili i chana dal. Mieszaj, aż chana dal zrobi się złocista. Dodaj jogurt z sokiem z cytryny i dopraw do smaku.
Możesz trzymać chutney w lodówce przez kilka dni.
Możesz trzymać chutney w lodówce przez kilka dni.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze