Łata wołowa z anyżem gwiazdkowym

Łata wołowa z anyżem gwiazdkowym
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Sos z pomarańczy z anyżem gwiazdkowym:
1 łyżka oleju roślinnego
1 szalotka, przekrojona na pół i pokrojona w plastry
2 całe anyże gwiazdkowe
1 tajskie czerwone chili, przekrojone i pozbawione nasion
2 szklanki soku pomarańczowego (ze sklepu)
skórka i sok 2 pomarańczy
1 łyżka rozgniecionego imbiru
½ szklanki cukru
1 ½ łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka sosu sojowego
2 anyże gwiazdkowe rozgniecione w moździerzu
1 łyżka zimnego masła
sól

Łata wołowa:
1 łata wołowa pokrojona w plastry o grubości 0,5 cm
¾ szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki czosnku w proszku
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 anyże gwiazdkowe rozgniecione w moździerzu
olej roślinny do smażenia
sos z pomarańczy z anyżem gwiazdkowym
sól

Sos z pomarańczy z anyżem gwiazdkowym:
Na patelni, na średnim lub dużym ogniu podgrzej olej. Podsmaż szalotki, aż zbrązowieją (ok. 2 min).
Dodaj cały anyż gwiazdkowy i chili. Odparuj patelnię sokiem pomarańczowym (ze sklepu i świeżym).
Dodaj imbir i cukier. Zamieszaj. Odparowuj sos na średnim ogniu, aż osiągniesz konsystencję syropu (sos powinien pokrywać łyżkę) – ok. 5 min. Przecedź na mniejszą patelnią i podgrzewaj dalej. Dodaj sos rybny, sojowy, rozgnieciony anyż i skórkę z pomarańczy. Duś skórkę pomarańczy na średnim lub małym ogniu, aż zmięknie (ok. 2 min). Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Dopraw solą.

Łata wołowa:
Podgrzej olej w dużym garnku do temperatury 180°C. Przygotuj półmisek wyłożony papierowymi ręcznikami. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, czosnek, pieprz kajeński, sól, pieprz czarny i połowę rozgniecionego anyżu. Partiami obtocz wołowinę w mieszance. Partiami smaż łatę wołową. Zdejmij z patelni i ułóż na przygotowanym wcześniej półmisku. Smaż kolejne partie mięsa. Usmażone łaty wołowe włóż do miski i wymieszaj z sosem z pomarańczy i anyżu gwiazdkowego. Dopraw pozostałym rozgniecionym anyżem i solą.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE