Lasagne z pieczonymi warzywami

Lasagne z pieczonymi warzywami
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Delia na lato (odc.9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis



Biały sos
½ litra mleka
3 ½ dag mąki
4 dag masła
listek laurowy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3 łyżki tartego parmezanu

Pozostałe składniki
łyżka kaparów
5 dag oliwek
9 dag tartej mozzarelli
płaty ciasta
łyżka tartego parmezanu
upieczone w piekarniku warzywa (patrz: osobny przepis)

Przygotowanie
Zimne mleko wlewamy do rondelka, dodajemy mąkę, masło, listek laurowy i doprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką. Rondelek stawiamy na dużym ogniu i mieszamy wszystko razem trzepaczką. Całość doprowadzamy do wrzenia, ubijając, aż mieszanka zgęstnieje. Gdy to osiągniemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 2 minuty, by pozbyć się smaku mąki. Następnie ogień gasimy i dodajemy do sosu parmezan.
Do upieczonych w piekarniku warzyw dodajemy kapary, oraz pozbawione pestek i posiekane oliwki. Mieszamy. Mniej więcej 1/3 sosu rozprowadzamy na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego, na sos wykładamy 1/3 warzyw, posypujemy 1/3 sera i przykrywamy arkusikami ciasta. W podobny sposób robimy 3 warstwy. Górną posypujemy parmezanem, a lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25 – 30 minut, aż się zrumieni.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE