Lasagne Adriana

Lasagne Adriana
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:


Sos boloński:
150 g masła
350 g mielonej wieprzowiny
500 g mielonej wołowiny
200 g wędzonego bekonu albo pancetty
300 g salami
2 posiekane cebule
6 ząbków czosnku
starta mała marchewka
pół startej łodygi selera naciowego
filiżanka czerwonego wina
2,5 l przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
sól
czarny pieprz
filiżanka liści bazylii
250 ml bulionu jarzynowego albo z kurczaka

Sos beszamelowy:
60 g masła
1/3 filiżanki mąki
4 ½ filiżanki mleka
75 g startego parmezanu
sól
cebula
ząbek czosnku

Sos boloński:
Stopić masło. Dodać cebulę, czosnek, marchewkę, seler i liście laurowe. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć do zrumienienia rozbijając grudki. Wlać wino, przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 2 i pół godziny mieszając od czasu do czasu. Dodać bazylię.

Sos beszamelowy:
Zeszklić cebulę i czosnek. Na średniej patelni stopić masło i wsypać mąkę. Smażyć mieszając przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i powoli wlać mleko. Mieszać, aż powstanie gładki sos. Gotować przez 10-12 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać parmezan i sól. Układać naprzemiennie warstwy makaronu i sosów. Piec godzinę w temperaturze 180°C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA