Laksa z krewetkami i krokodylem

Laksa z krewetkami i krokodylem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 4)
Trudność:
Rodzaj dania:
Zupy, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
55 minut

Składniki:

  • 80 ml (⅓ szklanki) oleju arachidowego

  • 1 kg dużych krewetek, obranych, z odwłokami i oczyszczonych
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 500 ml (2 szklanki) wody
  • 500 ml (2 szklanki) bulionu drobiowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 8 smażonych kawałków tofu, przekrojonych po przekątnej
  • 200 g filetów z krokodyla lub piersi kurczaka, cienko pokrojonych
  • 80 g suszonego makaronu ryżowego
  • 450 g świeżego makaronu Hokkien
  • 125 g kiełków fasoli, blanszowanych
  • wietnamska mięta, gałązki kolendry i kawałki limonki, do podania

  • Pasta Laksa

  • 2 długie czerwone papryczki chilli, grubo posiekane
  • 10 suszonych papryczek chilli, moczonych w gorącej wodzie przez 20 minut
  • 50 g suszonych krewetek, moczonych w gorącej wodzie przez 20 minut
  • 1 łyżka belacan (pasty z krewetek)
  • 6 złotych lub czerwonych szalotek, grubo posiekanych
  • 4 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 5 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki
  • 5 cm świeżej kurkumy, w plasterkach
  • 3 łodygi trawy cytrynowej, tylko biała część, pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 6 orzechów makadamia, grubo posiekanych
  • 2 łyżki oleju arachidowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Aby zrobić wywar z krewetek, podgrzej łyżkę oleju w dużym rondlu. Dodaj głowy krewetek, pancerzyki i sól. Gotuj przez 5 minut, rozgniatając głowy i pancerzyki drewnianą łyżką, aż staną się pomarańczowe. Dodaj wodę i doprowadź do zagotowania, a potem zmniejsz ogień. Gotuj przez 10 minut, odcedź przez drobne sito, zachowaj wywar, a resztę wyrzuć. Odstaw na bok.

Aby zrobić pastę laksa zmiksuj wszystkie składniki w malakserze.

Rozgrzej ¼ szklanki oleju w woku na średnim ogniu. Smaż pastę przez 10-15 minut, aż poczujesz aromat. Ciągle mieszaj. Dodaj wywar z krewetek i z kurczaka oraz mleczko kokosowe, a następnie doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, aż od mleczka kokosowego oddzieli się olej. Dodaj krewetki i tofu. Gotuj przez 3 minuty, dodaj mięso krokodyla i gotuj jeszcze przez 30 sekund. Wyłącz ogień.

W tym czasie włóż makaron do dwóch oddzielnych misek. Zalej gorącą wodą i odstaw, aż zmięknie. Odsącz.

Rozdziel makaron i kiełki fasoli pomiędzy miseczki. Zalej wywarem i posyp miętą oraz kolendrą. Serwuj z kawałkami limonki.

Uwaga
Pozostałą pastę laksa możesz trzymać w pojemniku w lodówce przez miesiąc.

Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE