Lahmacun – tureckie placki chlebowe

Lahmacun – tureckie placki chlebowe
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 2.50

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka

Przepis

Składniki:
placki chlebowe:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanka jogurtu naturalnego

pasta do smarowania:
4 łyżki uprażonych ziaren sezamu
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżeczka płatków chili
sól
¼ szklanki oliwy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki pasty potrząsając wymieszać w zamknięty słoiku. Odstawić. Z mąki, soli i jogurtu zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 12 kulek, rozwałkować każdą na jak najcieńszy placek. Rozgrzaną patelnię oprószyć mąką. Placki podpiekać z obu stron, do pojawienia się poduszek powietrza, po kilka minut z każdej strony. Podawać jako dodatek do zup lub posmarowany pastą do grzybów z patelni.


© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE