Kwiaty cukinii z winegretem à la Mimoza

Kwiaty cukinii z winegretem à la Mimoza
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Winegret:
4 mandarynki
2 łyżki octu z szampana
½ łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka miodu wielokwiatowego
½ ząbka czosnku
2 łyżeczki oliwy extra vergine
szczypta płatków chilli
sól morska i pieprz

Kwiaty cukinii:
8 kwiatów cukinii
1 szklanka ciemnego piwa miodowego
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 jajko
¾ szklanki mąki
sól morska
oliwa extra vergine do smażenia

Winegret:
Wycisnąć mandarynki, do soku dodać trochę miąższu i wlać do słoika. Dodać ocet, musztardę, roztarty czosnek i płatki chilli, oliwę i miód. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zamknąć szczelnie słoik i energicznie potrząsać przez pół minuty, by utworzyła się emulsja.

Kwiaty cukinii:
W dużej misce połączyć piwo, jajko, mąkę, sproszkowaną cebulę i sól. Wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Na patelnię wlać oliwę do wysokości 1 cm i rozgrzać na średnim ogniu. Wpuścić kilka kropli ciasta. Kiedy oliwa odpowiednio rozgrzeje się, ciasto zacznie skwierczeć. Obtaczać kwiaty cukinii w cieście i delikatnie smażyć po kilka sekund z każdej strony, aż całe zrumienią się. Usmażone kwiaty umieszczać na ruszcie, żeby obciekły z tłuszczu. Posypać solą morską i natychmiast podawać.

Uformować z pergaminu rożek i przewiązać tasiemką z kokardą. Umieścić w nim kwiaty, obok podać winegret.

© Nadia G.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE