Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem

Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90

Przepis

Składniki:
kilkanaście kwiatów cukinii razem z ogonkami
ciasto:
¾ szklanki mąki
2 łyżki oliwy
spora szczypta soli
świeżo mielony pieprz
1 szklanka letniej wody
skórka starta z cytryny
garść posiekanych listków natki pietruszki
1 białko

nadzienie:
180 g sera koziego lub fety
1 ½ łyżeczki posiekanego tymianku
skórka starta z cytryny

olej do smażenia
cząstki cytryny do podania

Przygotowanie:
Mąkę, oliwę i wodę wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać skórkę z cytryny i natkę. Wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut, dzięki czemu będzie delikatniejsze. Ser rozetrzeć widelcem na kremową masę. Dodać tymianek i skórkę z cytryny. Kwiaty napełniać nadzieniem zawijając ciasno płatki. Białko ubić na sztywno. Wmieszać do ciasta. Na głęboką patelnię wlać olej. Potrzebna jest 4-5 centymetrowa warstwa. Rozgrzać. Kwiaty zanurzać w cieście strzepując nadmiar i układać partiami na oleju. Smażyć z każdej strony 1-1 ½ minuty do zrumienienia. Podawać zaraz po usmażeniu z cząstkami cytryny.

© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE