Kuszące bułeczki z wieprzowiną

Kuszące bułeczki z wieprzowiną
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Wystrzałowe Święta Jamiego
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Ostatnio bułeczki na parze ze zrumienionym mięsem biją rekordy popularności. To ekonomiczne, koreańskie danie street food. Połączenie miękkiego ciasta, sosów, pikli i mięsa was oszołomi. Czasami wieprzowinę zamieniam na zrumienioną pieczoną kaczkę (2 godziny w 180 stopniach) lub, w okresie świątecznym, na pieczoną gęś (4 godziny w 180 stopniach). Dobrej zabawy!

Składniki:
1,2 kg boczku wieprzowego bez kości
olej sezamowy
cukier

Bułeczki:
400 ml mleka 2%
50 g masła (w temperaturze pokojowej)
700 g mąki Tipo 00 dobrej jakości (plus trochę do posypania)
1 czubata łyżka cukru
7 gramów suszonych drożdży
po 1 czubatej łyżce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

Pikle:
1 ogórek
pęczek rzodkiewek
2 łyżeczki cukru
6 łyżek octu ryżowego

Do podania:
1 czubata łyżka nasion sezamu
4 łodyżki dymki
8 łodyżek kolendry
1 świeże, czerwone chili
sos hoisin

Przygotowanie:
Mięsem należy się zająć dzień wcześniej.
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni. Ostrożnie odetnij skórę i włóż ją do lodówki. Mięso połóż na dużej blasze, natrzyj olejem sezamowy oraz sporą szczyptą soli morskiej i cukru. Zawiń ciasno w podwójną warstwę folii aluminiowej, piecz 5 godzin, następnie ostudź i wstaw do lodówki na całą noc, na tej samej blasze.
Kolejnego dnia ręcznie lub w stojącym mikserze połącz wszystkie składniki bułeczek i jedną, płaską łyżeczkę soli. Wyrabiaj 10 minut. Przykryj w misce folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia na godzinę. Następnie z ciasta wybij powietrze i podziel na 20 równych części. Utocz z nich gładkie kulki, ułóż je na posypanej mąką blasze, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Następnie pojedynczo rozwałkowuj na krążki 10 x 12 cm. Złóż na pół, układając przez środek pałeczkę, Ułóż złożone krążki na trójkątach pergaminu w bambusowym koszyczku do gotowania na parze (w jednej warstwie).
Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury (240 stopni).
Do przybrania szatkuję cienko ogórka i rzodkiewki na szatkownicy (pamiętaj o osłonie na palce) do dwóch osobnych miseczek. Do każdej wsypuję ½ łyżeczki soli (bez obaw większość zostanie w zalewie). Następnie rozdzielam do każdej po połowie cukru i octu. Mieszam i wstawiam do lodówki do momentu podania. Podprażam lekko sezam i przesypuję do kolejnej miseczki.
Dymki przycinam, kroję na cienkie paseczki wzdłuż i wkładam do miseczki z wodą z lodem, żeby się zwinęły. Odrywam listki z gałązek kolendry. Chili kroję w cienkie plasterki. Skórę z boczku układam na blasze, doprawiam i piekę, aż spuchnie i się zrumieni – cały czas jej pilnuję. Następnie wyjmuję, a kiedy wystygnie, rozdrabniam.
Przed podaniem pokrój mięso na plastry o grubości 1 cm, a potem na pół. Ułóż je na blasze, na której się upiekły i wstaw do piekarnika, aż się zrumienią. W trakcie polewaj wytopionym tłuszczem.
W tym czasie ustaw bambusowy koszyczek z bułeczkami na garnku z wrzątkiem i gotuj 8 do 10 minut, aż bułeczki wyrosną. Odcedź i odciśnij pikle, żeby pozbyć się słonej zalewy. Przełóż je do czystych miseczek. Wszystkie dodatki oraz sos hoisin podaj na stół. Niech każdy dobiera je samodzielnie.

Przepis pochodzi z książki „Jamie’s Comfort Food” ©

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE