Kurek i sałatka z topinambura, orzechów i szczypiorku

Kurek i sałatka z topinambura, orzechów i szczypiorku
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przepis



Składniki sałatki:
225 g topinamburów
woda z sokiem z cytryny
10 połówek orzechów włoskich

Składniki dressingu:
4 łyżki stołowe oleju z orzechów włoskich
2 łyżki stołowe oleju arachidowego
2 łyżki stołowe octu z białego wina
sok z cytryny
sól i pieprz
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku

Składniki dania z ryby:
2 filety z kurka po 450g
mąka do oprószenia
sól i pieprz
2 łyżki stołowe oliwy do smażenia
kawałek masła
2 łyżki stołowe crème fraîche

Przygotowanie sałatki:
Obierz topinambury i wrzuć do wody z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Cienko poszatkuj. Zblanszuj połówki orzechów włoskich i usuń skórę.

Przygotowanie dressingu:
Do miski wlej olej z orzechów włoskich, olej arachidowy, ocet z białego wina. Wyciśnij sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wrzuć poszatkowane warzywo. Polej dressingiem. Dorzuć posiekane orzechy. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Delikatnie wymieszaj.

Przygotowanie ryby:
Oprósz mąką skórę na porcjach ryby. Dopraw mięso solą i pieprzem. Na patelnię wlej oliwę. Rozgrzej. Połóż rybę na tłuszczu omączoną stroną. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Przełóż na drugą stronę i dodaj kawałek masła. Wyłączy gaz, ryba będzie nadal się smażyć. Na talerz nałóż nieco crème fraîche i rozsmaruj. Umieść na tym sałatkę, obok ułóż porcję ryby.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok, odc. 11”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE