Kurczę w occie

Kurczę w occie
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przepis

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

Składniki:
kurczę ok. 1,5 kg, pokrojone na 8 części
sól i pieprz
łyżka masła plus jeszcze jedna na wykończenie
łyżka oliwy
6 obranych ząbków czosnku
miarka octu z białego wina
miarka bulionu z kury
liść laurowy
łyżka przecieru pomidorowego
4 grubo skrojone średnie pomidory
2 garści posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:
Przyprawić kawałki kurczaka solą i pieprzem. Roztopić 2 łyżki masła na patelni i obsmażyć kurczaka, po parę kawałków jednocześnie – nie dosmażamy go, chodzi wyłącznie o uzyskanie chrupiącej, złocistej skórki. Wystarczy po 5 min na stronę. Wyłożyć mięso na talerz. Dodać czosnek i smażyć przez 5 min. Zdeglasować patelnię octem i wygotować połowę płynu, przez ok. 10 min. Przewrócić mięso na patelni i polać bulionem. Dodać zioła, przecier i pomidory. Trzymać na wolnym ogniu bez pokrywki, aż mięso będzie miękkie, przez ok. 30 min. Wyłożyć kurczaka na talerz, trzymać w cieple.
Przecedzić płyn do rondla, przecierając, żeby wykorzystać wszystkie soki. Wmieszać ostatnią łyżkę masła i polać kurczaka. Posypać pietruszką.

© Laura Calder

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE