Kurczak ze świeżym zielonym pieprzem

Kurczak ze świeżym zielonym pieprzem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około półtora kilograma
  • podzielony na ćwiartki
  • 2 litry soku z młodego kokosa
  • 50 g świeżych
  • zielonych ziaren pieprzu
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 pomidory
  • pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka
  • pokrojona w kostkę
  • 8 szalotek
  • ½ cebuli
  • pokrojonej w ósemki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka oleju z annatto

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Lekko zmiażdżyć połowę ziaren pieprzu w moździerzu i przełożyć do dużej miski. Dodać czosnek, 2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać spory garnek, wlać olej, podsmażyć czosnek i pozostały pieprz, aż puszczą aromat. Włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano z obu stron. Dodać pomidory, marchewkę i olej z annatto. Wymieszać, wlać sok z kokosa, dodać szalotki, cebulę, sos rybny i resztę soli i cukru. Doprowadzić do wrzenia, odszumować. Zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu, bez pokrywki, nie doprowadzając do wrzenia, przez 40 minut. Przełożyć do miski, udekorować ziarnami pieprzu, podawać z chrupiąca bagietką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE