Kurczak z ziołami

Kurczak z ziołami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Mięsne dania Sophie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Przepis

1 kurczak o wadze 1,2 – 1,5 kg, podzielony na części
sól, pieprz
garść natki pietruszki
garstka liści estragonu
garść listków świeżego tymianku
listki z 1 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
2 drobno posiekane szalotki
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie
Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż części kurczaka na oliwie. Zmniejsz ogień i smaż mięso pod przykryciem jeszcze przez 8 min. Posiekaj drobno zioła. Włóż na patelnię połowę ziół, plasterki czosnku i posiekane szalotki, dopraw wszystko solą i pieprzem. Po kolejnych 10 minutach sprawdź, czy mięso jest usmażone, nakłuwając je w najgrubszym miejscu. Jeśli wypływają przezroczyste, nie różowe soki, dodaj sok z cytryny i resztę ziół. Podawaj ze świeżym pieczywem.

© Sophie Grigson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE