Kurczak z sałatką ziemniaczaną

Kurczak z sałatką ziemniaczaną
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:


Składniki:
800 g piersi kurczaka bez skóry
2 łyżki oliwy
4 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki wędzonej papryki
łyżka posiekanego chili
łyżeczka mielonego kminu
sok z cytryny
ćwierć filiżanki kolendry, mięty i tymianku
łyżeczka soli
łyżeczka czarnego pieprzu
cząstki cytryny do dekoracji

Sałatka ziemniaczana:
500 g ziemniaków ze skórką
ćwierć filiżanki pokrojonych ogórków konserwowych
3 dymki
3 pokrojone jajka na twardo

Sos:
2 łyżki octu z sherry
sól
czarny pieprz
2 łyżki musztardy dijońskiej
2 łyżki oliwy

Kurczak:
Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Dodać wszystkie składniki poza cząstkami cytryny. Wymieszać, zakryć i odstawić do zamarynowania. Rozgrzać grill i namoczyć patyczki do szaszłyków. Nabić mięso na patyczki i grillować często odwracając. Podawać z cząstkami cytryny i sałatką ziemniaczaną.

Sałatka:
Połączyć składniki sosu. Ziemniaki i kilka liści mięty ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i obrać kiedy są jeszcze ciepłe. Pokroić w kostkę i wymieszać z sosem. Dodać pozostałe składniki. Podawać na ciepło albo na zimno.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE