Kurczak z kluskami

Kurczak z kluskami
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Przepis


KURCZAK W POTRAWCE
1 szklanka (250 ml) mąki
1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżeczka (5 ml) świeżo mielonego pieprzu
2 kg kawałków kurczaka (udka, pałki, piersi)
oliwa z oliwek do smażenia
6 pokrojonych w cienkie plasterki porów (tylko białe części)
3 drobno posiekane szalotki
6 marchewek, pokrojonych w półplasterki
2 łodygi selera, pokrojonego w plasterki
1 listek laurowy
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku
½ szklanki (75 ml) cydru
3 ½ szklanki (875 ml) bulionu drobiowego
2 łyżki stołowe (30 ml) gruboziarnistej soli
kluski

Przygotowanie
Wymieszać mąkę, sól i pieprz. Oprószyć kawałki kurczaka przyprawioną mąką. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i porcjami obsmażyć mięso. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pora, szalotkę, marchewkę i seler. Warzywa przełożyć do kurczaka, dodać listek laurowy, tymianek i sól, wlać bulion, cydr, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 10 – 15 min. Ułożyć na wierzchy kluski, przykryć i gotować dalsze 12 min., aż kluski się ugotują. Usunąć listek laurowy.


BULION Z DROBIU
2,5 kg starannie opłukanych surowych korpusów lub kości z kurczaków
20 szklanek (5 l) zimnej wody
2 posiekane marchewki (230 g)
4 posiekane cebule (500 g)
2 posiekane łodygi selera (115 g)
1 pokrojony w plasterki por (115 g)
3 gałązki natki
1 gałązka tymianku
2 listki laurowe
1 łyżeczka (5 ml) ziaren pieprzu
3 zgniecione goździki

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Rozłożyć kości na blasze i prażyć 40 min. Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować na dużym ogniu. Zebrać z powierzchni szumowiny i tłuszcz.
Dodać warzywa, zioła i przyprawy, zmniejszyć ogień do średniego i gotować 4 godz. Przecedzić przez gęste sitko. Można przechowywać 5 dni w lodówce, lub zamrozić.


KLUSKI
1 ½ szklanki (375 ml) mąki
½ szklanki (125 ml) mąki kukurydzianej
2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanego koperku
2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
1 łyżeczka (5 ml) musztardy w proszku
¾ łyżeczki (4 ml) soli
1 ¼ szklanki (310 ml) śmietanki 18%


Przygotowanie
Wymieszać mąkę z mąką kukurydzianą, koperkiem, proszkiem do pieczenia, musztardą i solą. Dodać śmietankę i wyrobić ciasto.


@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE