Kurczak z kiszoną cytryną i oliwkami duszony w tażinie

Kurczak z kiszoną cytryną i oliwkami duszony w tażinie
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Przepis

Marynata szermula:
2 ząbki czosnku posiekane
połówka kiszonej cytryny, opłukana i pokrojona w cienkie plasterki
2 posiekane cebule
½ ostrej papryczki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
sól
2 łyżki posiekanej świeżej natki kolendry – liście i łodyżki
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
½ łyżeczki szafranu namoczonego w wodzie
½ filiżanki wody
2 listki laurowe przełamane na pół

Pozostałe składniki:
1 kurczak
1 posiekany pomidor
1 posiekana cebula
1 duży ziemniak pokrojony na cząstki
1 cebula pokrojona w plasterki
1 pomidor pokrojony w plasterki
150 gramów zielonych oliwek bez pestek
pęczek posiekanej świeżej natki kolendry
1 filiżanka wody
1 kiszona cytryna podzielna na 6 części

Marynata:
Zmiksować składniki razem na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. W lodówce można przechowywać do tygodnia. Umyć i osuszyć kurczaka, usunąć końcówki skrzydełek i nadmiar tłuszczu. Pokroić na kawałki. Natrzeć połową marynaty szermula i wstawić do lodówki na noc (co najmniej na 2 godziny).
Wymieszać posiekanego pomidora i cebulę z niewielką ilością marynaty i wyłożyć na dno tażinu (dzięki temu mięso się nie przypali). Ułożyć kawałki kurczaka na środku naczynia. Cząstki ziemniaków wymieszać z marynatą i ułożyć dookoła. Na wierzchu położyć plasterki cebuli, pomidora. Oliwki położyć na ziemniakach. Posiekaną natkę kolendry wymieszać z resztą marynaty i wodą. Polać tym danie. Udekorować cząstkami kiszonej cytryny. Nałożyć pokrywę na naczynie i dusić na małym ogniu 45 minut. Nie mieszać. Nie podnosić pokrywy. Podać od razu z kuskusem i harissą.

Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE