Kurczak z cynamonem i kiszonymi cytrynami

Kurczak z cynamonem i kiszonymi cytrynami
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:

1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
sól
oliwa do smażenia
2 cebule
5 ząbków czosnku
½ łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżka mielonych nasion kolendry
1 laska cynamonu (ok. 12 cm)
40 g rodzynków
2 duże pomidory
500 ml bulionu drobiowego lub wody
2 kiszone cytryny
2 garści naci kolendry
kuskus do podania

Przygotowanie:

1. Kurczaka pokroić na kawałki i posolić. Cebulę obrać i pokroić na plasterki, czosnek obrać i posiekać. Pomidory pokroić na kawałki.
2. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na złoto. Zmniejszyć ogień, wrzucić cebulę, podlać oliwą i smażyć kilka minut.
3. Wrzucić czosnek, zamieszać, dodać kurkumę, ziele angielskie i mieloną kolendrę, przemieszać. Cynamon utłuc w moździerzu i posypać kurczaka. Smażyć ok. 10 minut.
4. Wrzucić rodzynki i pomidory, smażyć chwilę, wlać bulion lub wodę, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić godzinę na małym ogniu lub w piekarniku 180°C.
5. Cytryny pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla i zamieszać, kolendrę grubo posiekać i posypać mięso po wierzchu.
6. Nałożyć na talerze porcje kuskusu, dołożyć kurczaka, polać sosem i podawać.



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE