Kurczak w sosie mole poblano Estelli

Kurczak w sosie mole poblano Estelli
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
2 godziny, 45 minut

Przepis

Składniki:
pasta chili:
8 suszonych chili ancho, pozbawionych nasion
2 chili poblano, opieczone i obrane ze skórki
⅓ filiżanki bulionu drobiowego
sól

sos mole:
¼ filiżanki oleju rzepakowego lub smalcu
¼ filiżanki migdałów
¼ filiżanki orzechów laskowych
¼ filiżanki orzechów pekan
¼ filiżanki sezamu
¼ filiżanki rodzynek
½ łyżeczki ziaren anyżu
½ łyżeczki ziaren kminu
½ łyżeczki ziaren pieprzu
3 goździki
1 laska cynamonu
6 ząbków czosnku, obranych
1 cebula, pokrojona w plasterki
1 plantan, pokrojony na spore kawałki
2 tortille kukurydziane, stostowane i podarte
3⅔ filiżanki bulionu drobiowego
¼ filiżanki pokruszonej czekolady meksykańskiej, np. Ibarry, lub zwykłej ciemnej czekolady
1 łyżka cukru
sól i pieprz

Przygotowanie:
Pasta chili: papryczki ancho przekrawamy, otwieramy i opiekamy, dociskając kilka sekund do gorącej patelni z obu stron. Moczymy je w gorącej wodzie około 30 minut, aż zupełnie zmiękną. Odcedzamy i przekładamy do blendera razem z papryczkami poblano i bulionem. Mielemy na piure. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Sos mole: na średnim ogniu na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan i sezam. Podsmażamy, mieszając, około 3 minut, aż się zrumienią. Łyżką cedzakową zdejmujemy orzechy z patelni i przekładamy do blendera. Podobnie robimy z rodzynkami – podsmażamy je minutę, aż napęcznieją i przekładamy do blendera. Następnie prażymy anyż, kmin, pieprz, goździki i cynamon. Smażymy je minutę, aż zaczną pachnieć. Przekładamy do blendera. Na patelni zrumieniamy cebulę i czosnek i również przekładamy do blendera. Na koniec smażymy plantan i przekładamy do blendera razem z tortillami. Dodajemy 1 filiżankę bulionu i miksujemy na gładką pastę. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Na patelnię przekładamy sos mole. Dodajemy pastę chili, czekoladę, cukier i pozostały bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy minutę na małym ogniu. Podajemy do pieczonego, grillowanego lub gotowanego kurczaka.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE