Kurczak w sosie mole poblano

Kurczak w sosie mole poblano
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Kroimy kurczaka na części. Wrzucamy mięso do osolonej, wrzącej wody. Dodajemy seler naciowy i marchew. Gotujemy przez 25 minut. W tym czasie przygotowujemy sos mole. W moździerzu ucieramy ziarna kolendry, anyż gwiazdkowy, goździk i laskę cynamonu. Następnie do miksera wrzucamy czosnek, posiekaną, czerwoną cebulę, uprzednio namoczone migdały i papryczki chili. Dodajemy utarte przyprawy i pokrojone pomidory. Miksujemy. Następnie smażymy przez 5 minut na kaczym tłuszczu. Dodajemy gorzką czekoladę. Zostawiamy na ogniu. Po 15 minutach sos będzie gotowy. Wyjmujemy kurczaka z wywaru, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy kaczy tłuszcz. Wrzucamy kawałki kurczaka. Solimy. Przyrumienione mięso wykładamy na talerz. Polewamy sosem mole. Danie posypujemy ziarnami sezamu i świeżą, posiekaną kolendrą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE