Kurczak w panierce kukurydzianej

Kurczak w panierce kukurydzianej
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.68)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przepis


Kurczak
½ szklanki pełnoziarnistej mąki
2 jaja
1 czubata łyżka musztardy Dijon
2 szklanki zgniecionych płatków kukurydzianych
4 piersi z kurczaka, bez skóry i kości
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos Curry
½ szklanki bulionu z kurczaka
½ szklanki śmietanki 35%
2 łyżki skrobi kukurydzianej
¼ szklanki wody
1 łyżka curry
sól

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wsypać mąkę do średniej wielkości miski. W innej misce dokładnie roztrzepać jaja z musztardą. Do trzeciej miski wsypać płatki kukurydziane. Posolić i posypać pieprzem piersi kurczaka, obtoczyć w mące. Strzepnąć nadmiar mąki i zanurzyć w jajach z musztardą, potem obtoczyć w płatkach kukurydzianych delikatnie dociskając, żeby mięso było dokładnie nimi pokryte. Ułożyć piersi kurczaka na wysmarowanej oliwą blasze i piec 25 minut, aż panierka będzie chrupka, a mięso nie będzie surowe. Podawać z sosem curry lub innym.

Sos curry
Podgrzać w małym rondlu bulion ze śmietanką, na średnim ogniu. Rozpuścić skrobię kukurydzianą w wodzie, wlać do bulionu, wymieszać. Dodać curry, ubijać trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawić solą.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE