Kurczak w garam masali z sosem jogurtowo-miętowym

Kurczak w garam masali z sosem jogurtowo-miętowym
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania dietetyczne
Kaloryczność:
464 kcal.

Przepis

Nie tylko na diecie to jedno z naszych ulubionych dań. Pyszne, aż ślinka leci – mięso dzięki korzennej marynacie jest kruche i pełne aromatu, a sos jogurtowy sprawia, że to prawdziwy przysmak.

Składniki:
marynata:
6 ziaren kardamonu
2 łyżki nasion kminu
2 łyżki nasion kolendry
4 goździki
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka kozieradki
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka słodkiej papryki
1-2 łyżeczki chili w proszku
¼ łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
4 roztarte ząbki czosnku
40 g tartego kłącza imbiru
100 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego

kurczak:
kurczak o wadze ok. 1,65 kg
limonka, pokrojona na ćwiartki
świeżo mielony czarny pieprz
rukiew wodna albo młode listki sałaty, do podania

sos jogurtowo-miętowy:
200 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka gotowego sosu miętowego

Przygotowanie:
Z kardamonu wyłuskać nasionka. Wraz kminem, kolendrą, ziarnami pieprzu wsypać na suchą patelnię o nieprzywierającym dnie i wstawić na średni ogień. Prażyć przez 1-2 minuty, regularnie mieszając. Przesypać podprażone przyprawy do moździerza i utrzeć na drobny proszek. Przełożyć do miseczki, dodać kozieradkę, kurkumę, paprykę, chili, cynamon, sól, czosnek, starty imbir i jogurt. Wymieszać, odstawić.
Kurczaka ułożyć na desce do krojenia piersią w dół. Nożycami do dzielenia drobiu wyciąć kręgosłup oraz odciąć końcówki skrzydełek i nóżek. Zdjąć skórę z całego kurczaka, poza końcami skrzydeł (łatwiej zrobić to po upieczeniu). Odkroić tłuszcz. Rozłożyć kurczaka na płasko piersią do góry. Ucisnąć rozłożonymi dłońmi tak, by złamać mostek kurczaka, starając się jak najbardziej go rozpłaszczyć. Naciąć nożem mięso w najgrubszych częściach piersi i udek. Ułożyć kurczaka w płytkim naczyniu do zapiekania – na przykład w naczyniu do lasagne. Podwinąć nóżki i skrzydełka. Wmasować marynatę w kurczaka z obu stron, tak, by dokładnie pokryła mięso. Zakryć naczynie folią plastikową i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed pieczeniem nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyjąć kurczaka z naczynia i ułożyć na kratce, wstawionej na dużą blachę, piersią do góry. Skropić sokiem z limonki i posypać pieprzem. Piec przez godzinę do półtorej, aż kurczak będzie przyrumieniony, a mięso miękkie – soki, wypływające po nakłuciu udka w najgrubszym miejscu powinny być przezroczyste. 20 minut przed końcem pieczenia ułożyć obok kurczaka na kratce ćwiartki limonki – pieczona limonka wyciśnięta na mięso to świetny dodatek smakowy. Po wyjęciu z piekarnika przykryć luźno kawałkiem folii aluminiowej i odstawić na 10 minut przed krojeniem.
W tym czasie zrobić sos – dokładnie wymieszać w miseczce jogurt z sosem miętowym. Przełożyć kurczaka na półmisek albo na deskę i pokroić w plastry, usuwając resztki skóry. Podawać z sosem i listkami rukwi albo sałatą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE