Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 15 minut

Przepis



Na marynatę:
750 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę 2,5 cm
½ łyżeczki mielonej kurkumy
sok z ½ limonki
100 g jogurtu greckiego
½ łyżeczki garam masali
1 łyżeczki pasty z imbiru i czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej czerwonej chili
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ½ łyżki oleju o neutralnym smaku

Na sos masala:
½ łyżeczki zmiażdżonych nasion kminu
1 łyżka masła (lub więcej, wedle smaku)
kawałek świeżego imbiru o długości 4 cm (drobno posiekanego)
2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 zielone chili, drobno posiekane
1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
2 pomidory, bez pestek, pokrojone w kostkę
1-2 łyżki kwaśnej śmietany (niekoniecznie)
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
chlebek paratha

Przygotowanie:
Marynata: umyj kurczaka. Umieść w naczyniu, wmieszaj kurkumę i sok z limonki. Odstaw na 30 minut.
Połącz pozostałe składniki na marynatę z kurczakiem i dopraw solą morską. Wytrzyj krawędzie naczynia, nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na noc.
Rozgrzej grill do maksimum. Lekko natłuść folię aluminiową. Ułóż kurczaka na grillu, na folii. Kawałki mięsa nie powinny się stykać. Grilluj, aż kurczak się przypiecze (ok. 4-6 minut), ale go nie przesusz. Zdejmij z grilla i odstaw.

Masala: rozgrzej dużą patelnię i delikatnie upraż kmin. Pamiętaj, nie chodzi o kmin mielony, ale o lekko zmiażdżone w moździerzu nasiona. Potrząsaj patelnią, żeby kmin się nie przypalił. Dodaj masło. Kiedy się spieni, wmieszaj imbir, czosnek i zieloną chili. Smaż, aż czosnek się zrumieni. Wmieszaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Odciśnij pomidory na sicie. Sok, który wyciekł, wlej na patelnię, następnie dodaj miąższ pomidorowy i wymieszaj z cebulą. Kiedy pomidory zmiękną, wmieszaj kurczaka, dodaj śmietanę i kolendrę. Dopraw do smaku i podaj z chlebkiem paratha.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE