Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przygotowanie:


Kurczak:
pierś kurczaka
400 g jogurtu
łyżka przyprawy garam masala
łyżka papryki
2 i pół łyżeczki imbiru
sos chili

Sos:
3 łyżeczki natki kolendry
łyżka drobno posiekanego imbiru
pół łyżeczki posiekanego czosnku
łyżeczka przyprawy garam masala
łyżeczka mielonego kminu
szczypta pieprzu kajeńskiego
2 i pół łyżeczki soli
3 łyżeczki ghee
łyżka papryki
oliwa
słoiczek przecieru pomidorowego
100 g drobno posiekanej cebuli
600 g pokrojonych świeżych pomidorów

Przygotowanie:
Do pokrojonej w kostkę piersi kurczaka dodać jogurt, garam masalę, imbir, sos chili, pieprz kajeński i paprykę. Dosolić do smaku. Odstawić, żeby mięso się zamarynowało, a następnie nabić na patyczki do szaszłyków. Posiekaną cebulę, imbir i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać ghee, paprykę, kmin, pomidory i gotować przez kilka minut. Kurczaka upiec na grillu. Podawać z ryżem i sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA