Kurczak tikka

Kurczak tikka
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przepis


Czerwona pasta masala
1 łyżka drobno startego imbiru
1 łyżka zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
½ łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
1½ łyżeczki chili w proszku
sól morska w płatkach, do smaku

Dodatkowo
500 g owczego jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z limonki
500 g filetu z piersi kurczaka bez kości, pokrojonego na 5-centymetrowe kawałki
½ posiekanych liści kolendry
1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki
kilka nitek szafranu

Przygotowanie
Utrzyj składniki masali na gładką pastę i wymieszaj ją z jogurtem. Dodaj sok z limonki, wymieszaj i wlej marynatę do miski. Zanurz w niej kawałki kurczaka i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godz. (a najlepiej na całą noc). Grilluj albo smaż kawałki kurczaka przez 5-10 min, aż będzie złocisty ze wszystkich stron. Dodaj szafran. Podawaj na gorąco z dodatkiem soku z limonki, kolendry i krążków cebuli.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE