Kurczak tandoori

Kurczak tandoori
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc. 7)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przygotowanie:

Składniki:
1 kurczak
1 cytryna
1 filiżanka jogurtu
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 ząbek czosnku
czerwony barwnik spożywczy
świeża kolendra

Przepis na kurczaka:
Podziel mięso na kawałki za pomocą ostrego noża lub nożyczek do drobiu. Każdą porcję kilka razy natnij, żeby dobrze nasiąknęła marynatą. Polej mięso sokiem z cytryny i posyp solą. Wymieszaj wszystkie kawałki. Dokładnie natrzyj je marynatą. Odstaw na 12 do 24 godzin. Nadziej mięso na szpikulec i połóż w piekarniku na ruszcie lub naczyniu do zapiekania. Piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Podawaj z raitą i chlebkiem naan.

Marynata:
Uprażony kmin rzymski i nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu wraz z czarnym pieprzem, szafranem i pieprzem kajeńskim. Połącz przyprawy z gęstym jogurtem. Dodaj posiekane: ząbek czosnku, miętę i kolendrę. Wymieszaj i dla wzmocnienia koloru dodaj odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.
Z kurczaka tandoori słynie kuchnia indyjska.


© Adrian Richardson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA