Kurczak tandoori

Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki
ok. 1 kg kawałków kurczaka z kością
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki startego świeżego imbiru
2 łyżki drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka zmielonych nasion kozieradki (lub suszonych liści)
5 łyżek oleju z gorczycy
1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki mielonego kminu
2,5 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
2-4 łyżeczki tandoori masala lub papryki w proszku
1 łyżeczka soli
150 g gęstego jogurtu

Do podania: posiekana nać kolendry

Przepis na kurczaka
Umieścić kurczaka w misce (ew. usunąć skórę), dodać sok z cytryny, imbir i czosnek i wymieszać. Dodać kozieradkę i olej z gorczycy, obtoczyć mięso. Cały czas mieszając, dodać garam masala, kmin, kolendrę, chilli, tandoori masala (lub paprykę) i sól. Na koniec dodać jogurt i dobrze wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, można na całą noc. Wyjąć z lodówki 1 godzinę przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć kurczaka na blachę (pozostałą marynatę wylać) i piec w górnej części piekarnika ok. 20 minut (nakłuć szpikulcem mięso w najgrubszym miejscu, wypływający sok powinien być przezroczysty). Przełożyć kurczaka na półmisek, posypać nacią kolendry i podawać z raitą. To danie jedno z czołowych dań z kuchni indyjskiej.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE