Kurczak smażony z lotosem

Kurczak smażony z lotosem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 300 g piersi kurczaka
  • pokrojonej na paski
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 15 g imbiru
  • obranego i pokrojonego wzdłuż na plastry
  • 15 g czosnku
  • rozgniecionego
  • 500 g świeżych korzeni lotosu
  • pokrojonych skośnie na plasterki i lekko posolonych
  • 15 g szalotek
  • pokrojonych wzdłuż

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Korzenie lotosu starannie opłukać z błota i obrać obieraczką do ziemniaków. Paski kurczaka osączyć z wody, wymieszać w misce z solą i cukrem. Dodać jasny sos sojowy, raz jeszcze wymieszać i odstawić na minutę. Dodać sos ostrygowy, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 5 minut. Zalać 2 łyżkami oleju. W gorącym suchym woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Szybko podsmażyć imbir i czosnek, a następnie, mieszając, dodać marynowanego kurczaka i szalotkę. Podrzucać, aż kurczak zmieni kolor.
Dodać lekko posolony korzeń lotosu. Trzymać wok na ostrym ogniu, cały czas mieszając. Dolać wodę. Doprowadzić do wrzenia, potem przykryć wok pokrywką. Trzymać wok 5 minut na ostrym ogniu. Bez przerwy, szybko mieszając, stopniowo dolewać sos, aż potrawa osiągnie konsystencję kremu. (Nie trzeba zużywać całego sosu.) Przed podaniem dodać chlust oleju arachidowego, aby na powierzchni potrawy powstała błyszcząca glazura.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA