Kurczak pontalba

Kurczak pontalba
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Emeril Lagasse

Seria kulinarna:
Esencja smaku Emerila (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Przepis

Składniki
1 średniej wielkości kurczak (ok. 1 ½ kg)
3/4 łyżeczki soli
3/8 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki niesolonego masła
1 łyżka posiekanego czosnku
1 szklanka drobno pokrojonej gotowanej szynki
250g pieczarek pokrojonych w drobne plasterki
1/4 szklanki posiekanej dymki
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
smażone ziemniaczki Brabant (patrz przepis odc. 2)
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
sos Bearnaise

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni

Przygotowanie

Podzielić kurczaka na 6 kawałków (2 piersi, 2 udka, 2 nogi). Usunąć wszystkie kości z piersi. Przyprawić ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki białego pieprzu.

Rozgrzać łyżkę oliwy na dużej patelni. Dodać kurczaka i smażyć do uzyskania złocistego koloru. Po ok. 4 minutach przekręcić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać masło i całość przenieść do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut.

W międzyczasie na patelni rozgrzać pozostałą część oliwy z oliwek. Dodać czosnek i mieszając smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać szynkę, pieczarki, dymkę, ¼ łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Smażyć przez 3,4 minuty ciągle mieszając dopóki pieczarki nie puszczą soku. Dolać białe wino. To wszystko doprowadzić do wrzenia jednocześnie mieszając. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać smażone ziemniaki Brabant razem z pietruszką. Następnie delikatnie wymieszać. Gotować przez kolejne 2 minuty. Przed podaniem rozłożyć równe części warzywnej mieszanki na talerze. Dodać kurczaka. To wszystko polać sosem Bearnaise.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE