Kurczak po portugalsku

Kurczak po portugalsku
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 2.60
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kroimy kurczaka na kawałki. Usuwamy mostek. Nacinamy mięso, żeby marynata dostała się w każdy zakątek. Wkładamy kawałki kurczaka do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy skórki z wyciśniętego owocu. Dodajemy suszone oregano, papryczkę chili, wędzoną paprykę, kmin, kolendrę i słodką paprykę. Siekamy czosnek i czerwoną cebulę na grube kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy świeży rozmaryn, liście laurowe, pieprz, sól i oliwę extra vergine. Mieszamy wszystkie składniki. Upewniamy się, że marynata dostała się we wszystkie zakamarki. Odstawiamy mięso w marynacie na mniej więcej 12 godzin. Zamarynowane mięso kładziemy na ruszcie razem z cytryną i papryczką chili wyjętymi z marynaty. Co jakiś czas odwracamy kurczaka. Podajemy z upieczonymi skórkami cytryny, papryczką chili i świeżą natką pietruszki. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE