Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • obrane i posiekane
  • szczypta soli morskiej w płatkach
  • 2-3 spore szczypty wędzonej papryki w proszku
  • 2-3 spore szczypty kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • trochę oliwy albo oleju arachidowego
  • 6 dużych udek kurczaka z kością i skó
  • oliwa
  • 2 cebule
  • obrane i posiekane
  • 1 cytryna
  • przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki
  • szczypta szafranu
  • garść wydrylowanych zielonych oliwek
  • garstka świeżej natki kolendry
  • posiekanej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Utrzyj czosnek z solą w moździerzu. Dodaj wędzoną paprykę, kurkumę i utrzyj na pastę. Dodaj tyle oliwy lub oleju arachidowego, żeby pasta była półpłynna, ale dość gęsta, by nie spływała z kurczaka. Włóż udka kurczaka do miski, zalej marynatą i starannie obtocz w przyprawach. Przykryj miskę plastikową folią i wstaw do lodówki na tak długo, jak czas pozwoli – najlepiej na noc. Rozgrzej oliwę w dużym płaskim rondlu i usmaż cebulę, aż będzie miękka. Dołóż udka kurczaka i obsmaż je z obu stron, żeby były rumiane. Dodaj plasterki cytryny i zalej kurczaka do połowy wodą. Dodaj szafran, porządnie dopraw, przykryj rondel pokrywką i duś około 25 minut, aż kurczak będzie ugotowany i miękki. Posyp danie oliwkami i świeżą kolendrą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE