Kurczak po jamajsku

Kurczak po jamajsku
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia jamajska
Ilość osób:
8

Przepis

Składniki:
5 pęczków cebulki dymki, drobno posiekanej
3 duże ząbki czosnku, roztarte
3 papryczki chińskie (kolor nie ma znaczenia), bez pestek, posiekane
2 gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego
¼ szklanki mielonego ziela angielskiego
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu czarnego
1½ łyżki soli
1 szklanka wody
2,4 kg udek kurczaka lub 2 małe kurczaki w całości, pokrojone na ćwiartki (uwaga poniżej!)

Przygotowanie:
W dużej misce łączymy wszystkie składniki oprócz wody i kurczaka. Wkładamy kurczaka. Wlewamy wodę, starannie mieszamy, aby powstał sos o konsystencji rzadkiej pasty. Odlewamy ½ szklanki sosu na później. W pozostałym sosie marynujemy kurczaka przez co najmniej 1 godzinę do 24 godzin (im dłużej, tym lepiej). Kilkakrotnie obracamy mięso, mieszając sos. Przygotowujemy grilla na świeżym powietrzu, używając dużej ilości żaru. Tymczasem namaczamy w wodzie krótkie patyczki lub wióry jakiegoś gatunku drzewa liściastego. Kiedy żar zszarzeje i zacznie się zmieniać w popiół, wrzucamy na ogień mokre drewno. Umieszczamy kurczaka na grillu i przykrywamy, zostawiając rozsunięte otwory wentylacyjne. Pieczemy powoli: 1½ do 2 godzin. Sprawdzamy ogień po 30 minutach, dodając w miarę potrzeby węgla lub drewna. Uważamy, aby nie rozpalić ognia. Co pół godziny podlewamy marynatą. W trakcie opiekania kilkakrotnie obracamy mięso. Kurczak jest gotowy, kiedy przy dotknięciu jest jędrny i lekko osmalony. Zdejmujemy kurczaka z kratki i odkładamy na 15 minut na deskę do krojenia. Ostrym tasakiem siekamy mięso na małe kawałki (razem z kośćmi). Możemy też zostawić w całości. Podajemy na dużym półmisku po polaniu pozostawioną marynatą.
Uwaga: mięso kurczaka bez kości (pierś ma skłonność do wysychania) przyrządzamy według tej samej receptury, tylko w krótszym czasie: 30 lub 40 minut. Kroimy na większe kawałki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE